Bez názvu-2

Vědci zkoumají netopýry, kteří vylétají ze zimovišť

Nejpozději v dubnu se netopýři probouzejí z hibernace a vylétají ven z chladných štol a jeskyní. Téměř celou zimu v nich visí hlavou dolů natěsnaní jeden vedle druhého u stropu a podél stěn, jejich tělesná teplota nestoupá nad šest stupňů Celsia a váží asi jako polévková lžíce cukru. Vědci konec hibernace využívají k poslednímu sběru vzorků, které budou v následujících měsících analyzovat. Odebírají netopýrům sliny, krev, váží je, měří je a hledají stopy plísňového onemocnění, které ohrožuje nejen české netopýry.

SWC-S

Výzkum únavy materiálů pomáhá předcházet katastrofám

Při nehodě trolejbusu a tramvaje letos 1. dubna v Brně utrpěly zranění čtyři desítky lidí. Ihned začalo pátrání po příčinách nečekaného vybočení trolejbusu z dráhy. Jako nejpravděpodobnější se jeví technická závada, konkrétně ustřižený šroub na podvozku a poškození na rameni u předních kol. Mohla stát v pozadí tragédie únava materiálu? Definitivní odpověď zatím není známá. K tomu, aby se podobná neštěstí neopakovala, přispívají svými výzkumy vědci z Ústavu fyziky materiálů AV ČR v Brně.

fsrfs

Brněnský student našel chyby v programech pro virtuální realitu. Pomohl tak předejít útokům hackerů

Student brněnské techniky Martin Vondráček se při pobytu ve Spojených státech podílel na odhalení bezpečnostních chyb v aplikacích pro virtuální realitu. Výzkumníci na zjištěné slabiny upozornili vývojáře, chyby se tak podařilo napravit, a tím předejít potenciálním útokům. Hackeři se teoreticky mohli nepozorovaně dostat do soukromých místností ve virtuální realitě.

Bez názvu-1 – obnovený

Brněnští lékaři budou zkoumat konopí a jeho vliv na pacienta

Mezinárodní centrum klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně bude klinicky testovat konopí a jeho účinky na pacienty. Podle lékaře Radovana Hřiba se může díky výzkumu rozšířit využití konopí u dalších nemocí, může to rovněž vést k jednáním s pojišťovnami o hrazení konopí pacientům – nyní jej pojišťovny neproplácejí. Zkoumat se bude i to, za jak dlouho mohou lidé po užití marihuany usednout za volant.

maxresdefault

Čeští vědci si připomněli 100. výročí Mezinárodní astronomické unie

O víkendu se v Planetáriu Praha uskutečnilo slavnostní shromáždění, které připomenulo 100 let od založení Mezinárodní astronomické unie v roce 1919. Na akci s hojnou účastí významných osobností české astronomie byla udělena medaile Ernsta Macha, jejímž čerstvým nositelem se stal vynikající astrofyzik Ivan Hubený. Pražská akce předcházela slavnostnímu shromáždění v Bruselu, plánovanému na 11. až 12. dubna.