Vláda schválila Inovační strategii ČR do roku 2030

Vláda Andreje Babiše na jednání v pondělí 4. února 2019 schválila klíčový materiál, který má Českou republiku do dvanácti let posunout mezi inovační lídry Evropy. Na vzniku Inovační strategie České republiky 2019–2030 se podílel více než třicetičlenný expertní tým.

Na programu vlády bylo mimo jiné projednávání Inovační strategie České republiky 2019–2030. Jedná se o strategický rámcový plán, který předurčuje vládní politiku v oblasti výzkumu, vývoje a inovací a má pomoci České republice se během 12 let vyšvihnout mezi nejinovativnější země Evropy. Inovační strategie se skládá z devíti navzájem provázaných pilířů, které obsahují východiska, základní strategické cíle a nástroje vedoucí k jejich naplnění.

„Myslíme si, že tento materiál představuje nejodvážnější strategický plán posledních let s velkým kompetenčním přesahem. Na jeho vzniku se podílel tým více než 30 osobností z řad podnikatelů, vědců, akademiků i pracovníků veřejné správy. Vůbec poprvé tak byla dosažena shoda všech stran, počínaje Akademii věd, přes rozhodující vysoké školy, ministerstva, hlavní zástupce všech podnikatelských subjektů až po výzkumné organizace a konkrétní vysoce inovativní velké i malé firmy,“ konstatoval předseda vlády Andrej Babiš. Cílem je mimo jiné udržet v České republice mladé a schopné lidi a přilákat do našeho prostředí inovativní společnosti i jedince ze zahraničí. Více čtěte zde.

Kompletní výsledky jednání vlády 4. února 2019 naleznete zde.

Zdroj: vyzkum.cz, TZ Úřadu vlády ČR