Jedenáctiletý chlapec vynalezl zařízení, které zabrání umírání dětí v přehřátých autech

Auto se v letních měsících mění v rozpálenou pec. I přesto, že nás média pravidelně upozorňují, abychom v uzavřeném vozidle nenechávali, byť jen na chvilku, zvířata či děti samotné, každý rok je kvůli nepozornosti řidičů zmařeno několik nevinných životů. K tragédii může dojít během pár minut, neboť dětské tělo se ohřívá třikrát až pětkrát rychleji než organismus dospělého člověka. Jedenáctiletý chlapec nyní přišel s řešením, které může těmto situacím předejít. V čem spočívá jeho vynález?

Žák páté třídy Bishop Curry z města McKinney v Texasu vymyslel zařízení nazvané Oasis. Jedná se o důmyslný přístroj, který sleduje teplotu v autě. Jakmile se dostane na vysokou úroveň, začne Oasis vypouštět studený vzduch a současně upozorní rodiče přes jejich telefon prostřednictvím komunikačního systému. Pakliže nebudou reagovat, zkontaktuje zařízení nouzovou linku 911. S tímto nápadem přišel Bishop poté, co zemřelo v přehřátém autě šestiměsíční miminko jeho sousedů.

O geniální vynález má zájem automobilka

„Někdy děti usnou a jsou opravdu potichu, takže když pospícháte z práce domů, nebo si rychle nakoupit do obchodu, chápu, že na ně může někdo zapomenout,“ řekl Bishopův otec. Pracuje jako inženýr Toyoty a svému synovi pomáhá se zařízením především po technické stránce (automobilka se začala velmi zajímat o celý projekt, a dokonce pozvala Bishopa na konferenci bezpečnostních systémů v automobilech). Přístroj bude připojen k dětské autosedačce. Díky vestavěným senzorům dokáže rozeznat, zdali je dítě uvnitř.

Na stránkách GoFundMe se Bishopovi s otcem podařilo na vynález vybrat více než 24 tisíc dolarů. Peníze poslouží k sestrojení zařízení a k zabezpečení jeho patentu.

K tragédii není daleko

Podle statistik zemřelo v USA od roku 1998 v přehřátých vozidlech přibližně 712 dětí. V roce 2016 to bylo 39 dětí, což představuje nejvyšší číslo za poslední tři roky v Americe. I čeští záchranáři čas od času musí zasahovat a vytahovat z rozžhaveného pekla děti i psy.

Brian Connelly, lékař ze záchranné služby v New Yorku, uvádí: „Ze zavřeného auta se v létě během několika minut stane peklo, dítě může na přehřátí zemřít během hodiny.“ Amber Andreasen, šéfka organizace Děti a auta, dodává, že lidé jsou někdy až příliš zahlceni svou prací, v autě řeší pracovní záležitosti, odpovídají na maily, zprávy, vyřizují hovory, k tragédii tak může dojít až příliš snadno. Odborníci radí nechat si na zadním sedadle například kabelku s doklady.

Zdroj: flowee.cz