Brněnský start-up Runecast získal od investorů 40 milionů, jeho software používá Verizon nebo německá obdoba NASA

  • Český fond Credo Ventures a slovenský Limerock Advisory kupují menšinový podíl v brněnském Runecastu.
  • Start-up, který založila pětice cizinců dlouhodobě žijících v Česku, se zabývá vyhledáváním problémů a bezpečnostních hrozeb na virtuálních serverech.
  • Software od Runecastu už používají třeba německá obdoba NASA nebo telekomunikační společnost Verizon z USA.
  • Čechům se v oboru bezpečnosti a analýzy IT infrastruktury dlouhodobě daří. Úspěch se předpovídá i dalším brněnským start-upům Grey Cortex nebo Flowmon.

Stanimir Markov | ihned.cz; autor: Tomáš Škoda

V Česku přibývá úspěšných start-upů z oblasti kybernetické bezpečnosti. Čerstvě na sebe upozornil brněnský Runecast, do kterého investuje přes 40 milionů korun československá dvojice fondů Credo Ventures a Limerock Advisory. Jsou to přitom teprve dva týdny co Credo, jeden z největších fondů svého druhu ve střední a východní Evropě, investoval přes milion eur do dalšího podobně zaměřeného start-upu – pražského IP Fabric.

K antivirovým společnostem typu Avast nebo Eset má ale Runecast daleko. Jednak se soustředí pouze na servery a jednak vyhledává nejen bezpečnostní hrozby, ale i možné chyby, výpadky či další problémy, a to ideálně před tím, než se vůbec stanou.

"V takovém případě náš software upozorní správce daného serveru, že hrozí problém. Zároveň mu napoví, jak by ho měl vyřešit. Firmám, které servery používají, tím šetříme peníze," popisuje rodilý Bulhar a jeden z pětice zakladatelů Runecastu Stanimir Markov s tím, že službu nabízejí firmám a korporacím, pro jejichž byznys jsou servery životně důležité.

Runecast se navíc velmi úzce specializuje na platformu americké společnosti VMware, která umožňuje na fyzických zařízeních vytvořit i několik desítek virtuálních serverů. Pro brněnskou firmičku jde ale stále o obrovský trh. VMware běží na asi polovině světových serverů s virtuálními kopiemi. Celkem tak obsluhuje půl milionu klientů po celém světě.

"A každým rokem je spuštěno dalších asi 1,6 milionu zařízení s VMware," upozorňuje Markov. Runecast díky tomu rychle roste. Loni ještě utržil nižší jednotky milionů korun. Teď už ale generuje desetkrát vyšší prodeje, než před rokem touto dobou. K ještě násobně vyšším číslům mají pomoct peníze od Creda a Limerocku.

"Runecast má excelentní tým odborníků a unikátní produkt, který má globální ambice. Podle nás může během několika málo let vyrůst ve firmu s hodnotou v miliardách korun," vysvětluje investici partner Creda a zároveň syn slovenského prezidenta Andrej Kiska mladší.

Možnosti brněnského start-upu podle něho naznačuje nedávný úspěch podobně zaměřené firmy z USA CloudPhysics, jenž získal investici v hodnotě 40 milionů dolarů (cca miliarda korun).

Ostatně Runecastu už nyní přibývají zajímaví klienti. Jeho software používá třeba Německé centrum pro aerokosmonautiku DLR (německá obdoba amerického NASA), největší poskytovatel cloudových služeb v Indonésii Indonesian Cloud nebo americká telekomunikační společnost Verizon Wireless.

"Celkem náš software využívá několik stovek firem, i když fakticky zatím platí jen několik z nich," dodává Markov s tím, že klienti si mohou Runecast vyzkoušet zdarma.

Rodilý Bulhar se do Brna přestěhoval před 11 lety. Zlákala ho práce v české pobočce IBM. Tam se také potkal s čtveřicí dalších odborníků ze zahraničí – Aylinem Sali, Constantinem Ivanovem, Chedem Smokovicem a Ionutem Radu – s nimiž koncem roku 2014 rozjel vlastní podnik. Hned v začátcích jim pomohla investice od brněnského akcelerátoru Opifer.

Dnes už má firma 20 zaměstnanců a vlastní pobočky v Austrálii, Velké Británii a na Slovensku. Další brzy otevře v USA.

Vyhledáváním bezpečnostních hrozeb a možných problémů v IT infrastruktuře se podobně jako Runecast v Česku věnuje hned několik úspěšných start-upů. Kromě zmíněného IP Fabric, který místo serverů analyzuje v reálném čase velké datové sítě, jsou to třeba brněnské podniky Flowmon Networks a Grey Cortex.

Ten pro detekování kybernetických bezpečnostních hrozeb využívá umělou inteligenci. Loni v létě ho investiční fond Y Soft Ventures ocenil na 80 milionů korun, když koupil 40 procent jeho akcií. Tou dobou přitom existoval jen asi měsíc. Flowmon se zase před týdnem umístil v žebříčku tisíce nejrychleji rostoucích evropských firem, který sestavil britský deník Financial Times.

Umělou inteligenci a software schopný učení vyvíjela pro hledání bezpečnostních hrozeb i společnost Cognitive Security založená v roce 2009 dvojicí profesorů pražského ČVUT. Tu ale o čtyři roky později koupil americký výrobce hardwaru Cisco.

Zdroj: ihned.cz