Český startup vynalezl chytrý stroj na pletí

Rodinný zemědělský startup Ullmanna z Opavy vyvíjí chytrý stroj na pletí, který dokáže zvýšit produkci bio potravin. Využitím robotiky a umělé inteligence rozezná plevel od pěstované plodiny a mechanicky jej odstraní. Farmářům tak umožňuje pěstovat plodiny na větší rozloze bez navýšení ruční práce a pomáhá snížit množství používaných pesticidů minimálně o 40 procent. Zeť a tchán Ullmannovi, kteří stojí za vznikem startupu, se zúčastnili programu CzechInvestu CzechStarter s cílem poradit se s odborníky v otázkách z oblastí business developmentu, duševního vlastnictví nebo práva.

Používání pesticidů v České republice v posledních letech klesá a je pod průměrem Evropské unie. Například předloni se jich spotřebovalo o 1,4 procenta méně než v roce 2018, ve kterém byl pokles oproti roku 2017 dokonce o 8,8 procenta. Podle výroční zprávy o plnění Národního akčního plánu pro bezpečné používání pesticidů v České republice za rok 2019 zemědělci více používají alternativní přípravky, které jsou šetrnější k přírodě. Bez chemických přípravků pracuje i stroj ekologického startupu Ullmanna nazvaný NEWMAN.

„Náš chytrý plecí stroj likviduje plevel už v zárodku, a ne když se objeví na povrchu. Zároveň rozpozná pěstovanou plodinu. Zemědělcům umožňuje snížit množství používané chemie minimálně o 40 procent a biopěstitelům výrazně rozšířit produkci bez navýšení manuální práce, která je v bio zemědělství v podstatě to nejdražší. Za jednu hodinu zvládne na poli stejně práce jako šedesát lidí. Je určen pro ty, kteří chtějí pěstovat ekologicky, levně a na velkých výměrách polí,“ přibližuje spoluzakladatel startupu Martin Ullmann a dodává: „Například na padesáti hektarech bio cukrové řepy je zisk na hektar až třikrát vyšší ve srovnání s konvenčním zemědělstvím, což zahrnuje i náklady na pořízení stroje NEWMAN. Návratnost investice je zhruba do dvou let.“

Stroj NEWMAN používá běžný tříbodový závěs, který se zachytí za traktor nebo i jiné vozidlo. Pro každý řádek má stroj kameru a počítač, který ovládá plecí nože. Software díky strojovému vidění vyhodnotí obraz z kamery a pomocí strojového učení dokáže rozeznat plodinu od plevele. Ovládáním plecích nožů dochází k okopání dané plodiny tak, jak by to udělal člověk. Stroj se dá použít pro většinu kořenové zeleniny, která se pěstuje v řádku, jako jsou cukrová řepa, zelí, brokolice, květák, ale i kukuřice, hlávkový salát, bazalka, dýně nebo meloun. S pomocí sběru dalších obrazových dat a použití metody hlubokého učení je možné NEWMAN neustále zlepšovat a přidávat také nové plodiny.

Nízká hmotnost, precizní rozpoznávání plodin a žádná chemie

Využití umělé inteligence umožňuje mnohem větší možnosti nasazení stroje, které dosud nebyly možné. Oproti konkurenci umí stroj rozlišovat plodiny a plevel v různých polohách a velikostech, přestože jsou velmi blízko, neboť rozpoznání funguje na základě charakteristiky rostliny. Plevel může být stejný, nebo dokonce větší než užitková rostlina, takže je NEWMAN možné použít i u setých plodin, jako je cukrová řepa nebo zelí. K tomu dokáže plít i různé plodiny současně nebo spočítat počet jednotlivých rostlin.

Mezi výhody stroje NEWMAN patří také jeho malá hmotnost a nízká spotřeba energie, a to i proto, že ho není nutné neustále připojovat k internetu nebo navádět pomocí GPS. Dvanáctiřádkový stroj mechanicky kontroluje plevel bez použití chemie, díky prokypření půdy zabraňuje vypařování vody a zvládne obhospodařit například až čtyřicet hektarů bio cukrové řepy za den.

Zdroj: CzechInvest
Ilustrační foto: pixnio.com