Zlínská univerzita vyvinula s firmou Spur nanomateriál

Centrum polymerních systémů zlínské Univerzity Tomáše Bati (UTB) vyvinulo se zlínskou společností Spur nanomateriál, který je schopen zachytit koronavir. Materiál splňuje normy pro výrobu zdravotnických roušek, po kterých je obrovská poptávka, uvedla v tiskové zprávě mluvčí UTB Petra Svěráková. Materiál SPURTex VS má filtrační účinnost 99 procent pro velikost částic 400 nanometrů a odpovídá třídě FFP3. Výrobci roušek mají podle firmy o nanomateriál velký zájem. Prvních 300 roušek z nanomateriálu již dostal také Zlínský kraj.

Již na počátku února oslovil společnost Spur zákazník z Hongkongu, který požadoval dodávku materiálu s vysokou účinností pro záchyt koronaviru. "S univerzitním pracovištěm jsme okamžitě zahájili optimalizaci vývoje nanomateriálů pro daný účel a k nim vhodných podkladových materiálů, ve Spur byla připravena linka na následnou výrobu. Ke konci února jsme dodali první stovky metrů tohoto materiálu. Současná kapacita výroby nanotextilie odpovídá přibližně 15.000 kusů roušek za den. Postupně usilujeme o navýšení této kapacity až na 20.000 až 25.000 kusů denně," uvedl ředitel společnosti Tomáš Dudák.

O nanomateriál mají zájem i ostatní výrobci roušek. "Pro profesionální výrobu roušek jsme navázali spolupráci s výrobci zdravotních pomůcek, kteří naše textilie zpracovávají především pro potřeby Zlínského kraje," uvedl Dudák.

Zlínský kraj rozdělí prvních 300 roušek zdravotníkům a pracovníkům v sociálních službách. "Mám z toho velkou radost, protože se ukazuje, že pomoc má hledat každý z nás nejprve u sebe a pak ve svém nejbližším okolí. Je vidět, že zdravý patriotismus a kreativita ve Zlínském kraji žijí," uvedl hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Společnost Spur zahájila výzkum a vývoj nanomateriálů v roce 2006, výrobou nanovláken na zařízení vlastní konstrukce v roce 2012. Od roku 2018 pokračuje výzkum v Centru polymerních systémů UTB. "Naše centrum je speciálně vybaveno návaznými testovacími technologiemi a disponuje rovněž vysoce kvalitní personální kapacitou," uvedl rektor UTB Vladimír Sedlařík.

S výrobci roušek z nanomateriálů spolupracuje ateliér designu oděvu Fakulty multimediálních komunikací UTB. "V ateliéru nyní zhotovujeme více střihových typů roušek, které následně ihned distribuuje

Zdroj: ceskenoviny
Foto: Wikimedia Commons