Chodci, cyklisté a jezdci na elektrokoloběžkách patří mezi nejzranitelnější účastníky provozu, a to zvláště ve tmě. Na silnicích jich přibývá a zároveň s tím roste i počet nehod. Zvýšit jejich bezpečnost se rozhodla Katedra oděvnictví Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci společně s Výzkumným ústavem bavlnářským (VÚB) v Ústí nad Orlicí. Vyvinuly prototyp oděvů a doplňků s fotoluminiscenčními a retroreflexními vlastnostmi, které výrazně zvyšují viditelnost.

Představení prototypů, které vznikly v rámci projektu Vidtex, na kterém se podílely Technická univerzita v Liberci a společnost VÚB v Ústí nad Orlicí.

Právě textilie svítící ve tmě patří v současnosti mezi nejperspektivnější předměty výzkumu a vývoje v textilním průmyslu. Běžně užívané retroreflexní prvky na oblečení nejsou užitečné pro chodce, kteří se pohybují mimo obrazec paprsků světlometů blížícího se auta. „Pro tyto situace a pro zlepšení viditelnosti ve tmě a zvýšení bezpečnosti nositele v tmavých obdobích dne jsme vyvinuli pleteniny s fotoluminiscenčními vlastnostmi, tedy pleteniny svítící ve tmě po nasvícení denním či umělým světlem,“ představil výsledky projektu Vidtex vedoucí katedry oděvnictví Zdeněk Kůs.

Ve výzkumu cílili vedle chodců a cyklistů také na profesionální řidiče, pracovníky na silnicích či ve skladech. „Vyvinuli jsme prototypy oděvů a doplňků pro pasivní i aktivní ochranu těchto cílových skupin,“ upřesnil Kůs.

Pomohou zachránit životy

Podle Tomáše Neřolda z Besipu za loňský rok v Česku evidují 90 úmrtí chodců a 43 úmrtí cyklistů. „Pro nás je velkou prioritou řešit ochranu zranitelných účastníků silničního provozu a podstatný díl toho představuje viditelnost těchto účastníků, k čemuž smart textilie velkou měrou přispějí. Pomohou zachránit životy,“ zdůraznil.

Na vývoji nových typů pletenin, který trval tři roky, se podílel VÚB v Ústí nad Orlicí. Ten pod obchodní značkou Clevertex už na obchodním trhu nabízí další speciální textilní výrobky, jako jsou například nehořlavé spodní prádlo, outdoorové termoprádlo či výrobky podporující zdraví. „Tuto novinku plánujeme uvést na trh během příštího roku,“ nastínil budoucí plány Miroslav Tichý ze společnosti VÚB, která se problematikou smart textilií zabývá více než 15 let.

Pleteniny vedle fotoluminiscenčních vlastností nabízí vysoký fyziologický komfort díky kombinaci s viskózovou přízí s obsahem chitosanu. Novinku představuje vložení fotoluminiscenčního pigmentu přímo do příze a nikoliv jen na povrch. Jsou vyrobeny ve standardní bílé nebo mentolově zelené barvě. „Pleteniny po absorpci světla vyzařují ve tmě zelené světlo i několik hodin,“ zdůraznila Katarína Zelová z katedry oděvnictví.

Funkční pleteniny mají dobrou odolnost vůči praní, působení světla a potu, jsou netoxické a zdravotně nezávadné. Nabízí pestré využití a zásadním přínosem je zvýšení viditelnosti, a tím i bezpečnosti na silnicích. „Viditelnost prototypů našich oděvů je v úplné tmě na vzdálenost 150 metrů a další výhodou fotoluminiscenčních pletenin je to, že nepotřebují napájení ani světelný zdroj ze světlometů aut,“ podotkl další člen vývojového týmu Antonín Havelka. Svítivé pleteniny vědci zkombinovali s prvky aktivní signalizace pomocí LED diod. „Kdo takovou vestu oblékne, je vidět až na 200 metrů za tmy nebo snížené viditelnosti,“ dodal Havelka.

Zdroj: deník.cz
Ilustrační obrázek: freepik.com