ECOBowl side

ECO BOWL – plně recyklovatelná miska na potraviny

Udržitelnost je téma, které se skloňuje na všech frontách. Hovoří se o o cirkulární ekonomice, slow fashion a produktech, které se dají využít vícekrát, než jednou (např. kelímky na kávu). V oblasti obalové techniky se na toto téma zaměřily firmy DS Smith a MULTIVAC a společně vyvinuly ECO BOWL - plně recyklovatelnou misku na potraviny.

ECO BOWL je vyrobená z vlnité lepenky a potažená tenkou skinovou vrstvou fólie. Ve srovnání s tradiční plastovou miskou snižuje použití plastů o 85 %. Kartonová krabička se beze zbytku rozloží a skinovou mikrovrstvu a fólii lze snadno recyklovat. Spotřebitelé tak můžou mít dobrý pocit, že dělají něco dobrého pro planetu.

Chiron, ředitel prodeje, marketingu a inovace obalů ve společnosti DS Smith, je novinkou nadšený. Zejména proto, že výrobek otestovala firma Amidori, přední německý výrobce alternativ masa, a její reference jsou vesktze pozitivní. Mark Chiron dodává: „Jsme potěšení úspěchem, který má Amidori s ECO BOWL. Je to skvělý příklad výhod, které mohou zákazníci získat, když se rozhodnou zavést novou generaci inovativních obalů ve svých dodavatelských řetězcích.“
Úspěšnou spolupráci si chválí i Bernd Laslop, viceprezident pro výrobky a spotřební materiál společnosti MULTIVAC. „Inovace stojící za ECO BOWL svědčí o úspěchu, kterého společnost DS Smith dosahuje v prosazování větší udržitelnosti maloobchodního průmyslu. Prostřednictvím našeho
partnerství se společností MULTIVAC jsme odhodláni skrze tento projekt rozvíjet myšlenku cirkulární ekonomiky v širším měřítku
.“

Zdroj: tacr.cz

Ilustrační foto: tacr.cz

mys

Vystavení mikrobům v dětství pomáhá imunitě, zjistili vědci z AVČR

K léčbě autoimunitních chorob může přispět výzkum vědců z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR. Na myších popsali obranné buněčné mechanismy, které lze spustit pomocí mikrobů.

Takzvané receptorové molekuly Toll mají důležitou roli v imunitním systému. Díky nim buňky rozpoznají přítomnost různých mikrobů. Akademie věd uvedla, že podle takzvané „hygienické hypotézy“ může být nárůst autoimunitních onemocnění způsoben tím, že někteří lidé nejsou v raném dětství dostatečně vystaveni mikrobům. Tehdy se totiž imunitní systém „učí“ fungovat a tato zkušenost je pro něj důležitá. Právě interakce receptorů Toll s mikroby podle vědců umí pozitivně ovlivnit imunologické procesy. Průběh těchto procesů je ale dosud nejasný.

Při autoimunitních onemocněních, například cukrovce prvního typu, poškozuje imunitní reakce vlastní buňky. Hlavními viníky tohoto útoku jsou imunitní buňky zvané T-lymfocyty, které jsou za normálních okolností velmi důležité v boji proti infekčním a nádorovým onemocněním.

Aby tyto T-lymfocyty neútočily na vlastní zdravé buňky, procházejí během svého vývoje v brzlíku procesem „školení“, kde dochází k odstranění potenciálně nebezpečných T lymfocytů, popsal šéf výzkumného týmu Dominik Filipp. „Poruchy tohoto děje vedou k tomu, že některé potenciálně nebezpečné T lymfocyty v imunitním systému zůstávají a vyvolávají závažná autoimunitní onemocnění,“ doplnil.

Co (ne)dělají školící buňky

Nyní vědci při experimentech na myších prokázali, že „školící“ buňky v brzlíku mají na svém povrchu právě receptory Toll. Po jejich odstranění zjistili u myší vyšší náchylnost k rozvoji autoimunitních střevních zánětů a diabetu prvního typu. Stimulace mladých myšek složkami mikrobů – bakterií a virů – přímo v brzlíku naopak posílila obranu proti tomuto typu onemocnění. Vědci obrannou reakci spouští přírodními i syntetickými mikrobiálními prostředky. Podle AV by tento postup mohl přispět k prevenci autoimunitních onemocnění.

Zdroj: ct24.ceskatelevize.cz

Ilustrační foto: pixabay.com