nápad-roku-1024x543

Top 10 Vodafone Nápad roku

Před měsícem jsme vás informovali o probíhající soutěži Vodafone Nápad roku 2020. Do 13. ročníku soutěže se celkem přihlásilo 171 projektů. Kdo se umístil v TOP 10?

Vím o všem

  • Typ projektu: Software
  • Obor: Construction & Civil Engineering

Vím o všem představuje inovativní cloudový nástroj pro chytré řízení stavebních firem a jejich projektů. Díky docházce přes mobilní aplikaci, automatickému online stavebnímu deníku a sledování strojů a majetku staví firmy rychleji, v klidu a za méně peněz. Investoři mají nonstop přehled a evidenci všeho, co se na stavbě děje.

Dronetag

  • Typ projektu: Hardware & Software
  • Obor: IoT/IoE & Sensors

Staráme se o to, aby drony byly plnohodnotnou součástí letového provozu tím, že je učíme mezi sebou komunikovat. Slouží k tomu naše IoT zařízení, které se umístí na dron a zprostředkuje komunikaci s ostatními účastníky letového provozu. Také vyvíjíme aplikaci, kde se uživatelé mohou ujistit, že provadí svůj let v rámci předpisů a zároveň vidí polohu ostatních dronů.

Resistant AI

  • Typ projektu: Service
  • Obor: ICT Security

Adaptivní zabezpečení pro fintech. Bráníme škálovatelným podvodům a útokům na automatizované finanční procesy. Digitalizované produkty se zaměřují na rychlost a zákaznický zážitek. To ovšem otevírá dveře škálovatelným podvodům.

SprayVision - digitalizace lakování

  • Typ projektu: Hardware & Software
  • Obor: Automotive & Transportation

Velká část předmětů, které nás obklopují, je povrchově upravena lakováním. SprayVision cílí na digitalizaci tohoto procesu, kde na základě dat a strojového učení proces analyzuje a následně optimalizuje. Díky tomu dokážeme snížit spotřebu barev, což vede ke snížení emisí. Dále kontrolovat proces a docílit tak stabilní kvality a nižší zmetkovitosti.

Live Penalty

  • Typ projektu: Hardware & Software
  • Obor: Gaming & Virtual Worlds

Live Penalty je mobilní / webovou hrou, která umožňuje propojit fanoušky ze všech kontinentů, skrze digitální svět. Spojte se se svými oblíbenými sportovci, kluby a stadiony způsobem, který nikdy předtím nebyl možný.

HAIDi

  • Typ projektu: Software
  • Obor: Life Science & Healthcare

HAIDi je aplikace, která pomáhá nemocnicím v boji proti nozokomiálním infekcím. Využívá k tomu automatickou analýzu elektronické zdravotnické dokumentace (včetně získávání informací z nestrukturovaných textů psaných lékaři a zdravotními sestrami). Díky HAIDi jsou nemocnice schopné v reálném čase sledovat výskyt nozokomiálních infekcí, odhalovat jejich příčiny a nastavovat účinná preventivní opatření.

Lemonero

  • Typ projektu: Software
  • Obor: Business & Productivity Services

Poskytujeme peníze eshopům pro jejich provoz, rozšíření zásob, nákup nového zboží, zaměstnance či obalový materiál. Vše je na pár kliknutí a eshop do pár minut zjistí jestli mu můžeme finance půjčit nebo ne.

Spacemanic - do vesmíru bez starostí

  • Typ projektu: Hardware & Software
  • Obor: Aerospace

Spacemanic je společnost, která se zabývá designem, vývojem a výrobou nanosatelitů, tzv. cubesatů. Cílem je přinášet velmi jednoduchá a efektivní řešení pro klienty, jakož i zajistit, aby se jejich projekt dostal do vesmíru - to vše od a po z.

S-Case

  • Typ projektu: Hardware & Software
  • Obor: Life Science & Healthcare

S-Case je přenosný lékařský přístroj kombinující chytré sensory (IR/Contact Thermometer, Blood Pressure Monitor, Glucometer, Pulseoximeter) s digitální databází pacientů. Může pomoci osobám s nižším medicínským vzděláním poskytovat adekvátní péči.

POTTY TABS

  • Typ projektu: Product
  • Obor: Education

POTTY TABS jsou patentované motivační tablety, které jako jediné pomáhají rodičům s učením jejich dětí na nočník rychle a jednoduše ve třech krocích. Díky své unikátní funkci přirozenou cestou motivují dítě k použití nočníku namísto plen a jejich jedinečné složení přírodní cestou nočník vyčistí. Od srpna ve všech prodejnách dm.

Více o soutěži si přečtete na webu VODAFONE NÁPAD ROKU 2020.

Zdroj: napadroku.cz

bacteria

Díky GTA zvládne bakterie předat svou DNA dál i v případě vlastní smrti

Vědci z brněnské Masarykovy univerzity popsali způsob, jakým umí bakterie využít viry, které je napadají (bakteriofágy), k přenosu své vlastní DNA. Používají k tomu částice označované jako GTA (gene transfer agent).

Částice GTA vytvářejí buňky pro to, aby zajistily přenos genetické informace (DNA) mezi sebou navzájem. "Mechanismus přenosu DNA pomocí GTA se aktivuje jen za určitých podmínek. Pokud se bakterie dostanou do stresu například kvůli nedostatku živin, a navíc je hustota buněk vysoká, tak asi jedno procento z nich zahájí produkci GTA. Aby ale mohly tyto částice splnit svůj úkol a přenést DNA z jedné bakterie do jiné, musí bakterie, která GTA vyrábí, zahynout," uvedl Pavel Plevka z institutu CEITEC MU, který výzkumný tým vedl.

Předtím, než buňka zahyne, se její DNA rozpadne na velké množství menších částí. Tyto kousky zabalí GTA do svých hlaviček, a takto je mohou přenést do jiných bakterií.

Viry včetně bakteriofágů přenášejí mezi buňkami svou vlastní genetickou informaci a využívají prostředí infikovaných buněk pro množení sama sebe. Naopak GTA přenáší části genomu bakterie do jiné bakterie, která je může využít pro změny ve vlastní genetické informaci, a začít díky tomu lépe fungovat v daném prostředí.

GTA částice zatím nejsou úplně prozkoumané, popis jejich struktury je podle vědců důležitým krokem pro výzkum jejich možného využití. Jedním z nich je úprava vlastností bakterií používaných v biotechnologiích pomocí přenosu konkrétních genů.

Zdroj: ceskenoviny.cz

Ilustrační foto: pxhere.com