Vědci ve Zlíně vyvíjejí ekologicky šetrné plastové misky

Vědci z Centra polymerních systémů Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně vyvíjejí plastové potravinové misky vyráběné z ekologicky šetrného materiálu. Misky se rozloží za velmi krátkou dobu a nebudou tak zatěžovat životní prostředí, sdělila včera v tiskové zprávě mluvčí centra Petra Svěráková.  

„Vynález má ještě jednu výraznou přidanou hodnotu – plastové misky jsou odolné vůči vysokým teplotám, což není u těchto typů polylaktidových výrobků běžné. Udrží tak tvar, i když se naplní vroucí vodou či zahřejí v mikrovlnné troubě. Budou tak sloužit například jako krabičky na teplé pokrmy,“ uvedla mluvčí.

Vědci na vývoji obalů spolupracují se společností Blatinie z Blatnice pod Svatým Antonínkem na Hodonínsku, která se zabývá rostlinnou a živočišnou výrobou a investuje do vývoje ekologických šetrných obalů. „Od Technologické agentury České republiky jsme dostali na vývoj téměř dva a půl milionu korun,“ uvedl rektor Vladimír Sedlařík, který je také ředitelem centra a hlavním řešitelem projektu.

Na misky používají vědci polymléčnou kyselinu vyráběnou převážně z  vedlejších zemědělských produktů, které obsahují cukry, například z  kukuřice nebo cukrové třtiny. „Kyselina mléčná je poměrně dobře dostupná surovina, je levná a získává se z odpadních zemědělských produktů. Polymer z ní vyrobený splňuje veškeré normy a nařízení pro zdravotní nezávadnost a potravinářské použití. Navíc je biokompatibilní, šetrný k  životnímu prostředí a šetří spotřebu neobnovitelných fosilních zdrojů, tím mám na mysli ropu,“ uvedla vědkyně Petra Válková.

Takto vyrobená biomiska se rozloží v technickém kompostu v řádu několika měsíců, produktem rozkladu je oxid uhličitý a voda.

V současné době vědci dokončují testování materiálových vlastností misek. „Vývoj bude hotov do konce tohoto roku, na trhu by se mohly objevit do dvou let,“ uvedla Svěráková.

Zdroj: ekolist.cz
Ilustrační foto: flickr.com