Vědci umějí vyrobit látku, která je součástí střevní mikroflóry

Čeští vědci umějí vyrobit látku butyrát, která je součástí střevní mikroflóry. Mohla by pomoci při zánětech střev a dalších nemocech, kdy je ho nedostatek, nebo zlepšit cukrovku. Butyrát je sůl kyseliny máselné, která by měla být ve střevech obsažena přirozeně. Produkují ji střevní bakterie. Dokáže obnovit celistvost střevní sliznice, snížit pronikání obsahu střev do sliznice i krve a podílet se na tlumení chronických zánětů ve střevech.

„Námi dodávaný butyrát se chová v organismu naprosto přirozeně. Buňkám střevní sliznice pomáhá a působí na ně příznivě, stejně jako přirozený butyrát. Základní podmínkou tohoto úspěchu byla speciální úprava látky, tak, aby doputovala na žádoucí místo a cestou nebyla nijak poškozena,“ uvedl Ryšávka. Látka se musí uvolnit až ve střevech. Odolnost vůči agresivním žaludečním šťávám a pH žaludku zajišťují speciálně upravené tobolky.

Působení butyrátu na záněty střev může být podle Ryšávky prevencí rakoviny, Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy. Těmito záněty střev, u nichž lékaři neznají příčinu, trpí v Česku asi 40.000 lidí. V roce 2015 přibylo v Česku podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky 7872 pacientů s rakovinou tlustého střeva a konečníku.

Ryšávka je zakladatelem firmy Pharmaceutical Biotechnology, která se věnuje vývoji probiotik. Tyto živé bakterie jsou v poslední době populární ve výživě lidí. Přidávají se do jogurtů a jiných mléčných výrobků, a využívají se jako doplňky stravy. Firma získala od Evropské komise výzkumný grant 50.000 eur, v přepočtu téměř 1,3 milionu korun, na vývoj speciálních probiotik pro onkologicky nemocné pacienty, kteří mají poškozenou mikroflóru a hrozí jim až otrava.

Zdroj: ceskenoviny.cz