Brněnští vědci zdokonalují umělé slzy

Díky české vědě by měl být lépe léčitelný syndrom suchého oka. Projevuje se podrážděním oka, jeho zarudlostí, únavou, bolestí a rozostřeným viděním. Jde o problém, který trápí tisíce lidí, přičemž počet pacientů narůstá.

Syndrom suchého oka patří k nejčastějším potížím, s nimiž lidé vyhledávají oční lékaře. Ti na něj předepisují umělé oční slzy v podobě kapek. Aby byly účinnější, o to se snaží tým vědců z Fakulty strojního inženýrství brněnského Vysokého učení technického spolu s výzkumníky z firmy Contipro.

Zatímco dnes vyráběné preparáty kombinují různé látky, které mají nahradit jednotlivé vlastnosti očního filmu, tým chce vyvinout surovinu pro oční kapky z jediného polymeru, a to kyseliny hyaluronové, která má podle odborníků mnohem lepší vlastnosti. Měla by oko lépe chránit.

Na oku je takzvaný slzný film. Je složený ze tří částí. „Hledáme lepší surovinu do umělých slz, která by uměla obnovit fyziologii všech vrstev očního filmu. Na rozdíl od současných přípravků, které kombinují různé polymery nahrazující jednotlivé vlastnosti očního filmu, my vyvíjíme jeden,“ řekl Martin Vrbka z Ústavu konstruování Fakulty strojního inženýrství VUT.

Jde o náročný projekt. Vědci kvůli němu budou muset vyvinout experimentální model oka. Nejprve půjde o jednoduchý model tvořený silikonovou vrstvou nahrazující víčko s poddajnou kuličkou a kontaktní čočkou místo oční bulvy. „Model chceme zdokonalovat a rádi bychom pracovali i s biologickým materiálem, třeba s částí oka z prasete,“ dodal Vrbka.

Syndrom suchého oka vzniká kvůli většímu odpařování slzného filmu. Za to, že nemocných s těmito problémy přibývá, může mnoho rizikových faktorů, jako například stárnutí populace, cukrovka, některé další nemoci a léky. Vzniká při pobytu v prašném nebo klimatizovaném prostředí. Rizikem je také dlouhodobé sledování monitoru či televize.

Vzorky derivátů kyseliny hyaluronové bude vědcům dodávat tuzemská firma Contipro, která patří mezi největší producenty tohoto biopolymeru na světě. Unikátní jsou její vlastnosti, díky nimž umí tato látka takzvaně vázat vodu.

Zdroj: novinky.cz
Ilustrační foto: pixabay.com